Skip to main content

Nile Rodgers

19 september 1952, New York, een Amerikaans musicus, componist, arrangeur, gitarist en producer. Hij is de oprichter van de Amerikaanse disco/funk band Chic in 1976.

Onder muzieklegendes is Nile Rodgers echt uitzonderlijk. Hij versterkt zijn nalatenschap als een meervoudig GRAMMY-winnende componist, producer, arrangeur en gitarist door constant nieuw muzikaal terrein te doorkruisen en met succes de grenzen van populaire muziek te verleggen. 

Als mede-oprichter van CHIC en voorzitter van de Songwriters Hall of Fame was Rodgers een pionier in een muzikale taal die hitlijsten genereerde, zoals "Le Freak" (de best verkochte single in de geschiedenis van Atlantic Records) en leidde tot de komst van hiphop met "Good Times". Nile overstijgt alle muziekstijlen van elke generatie met een oeuvre dat hem opnames heeft opgeleverd in de Rock & Roll Hall of Fame en de Songwriters Hall of Fame. 

Momenteel is Nile de allereerste Chief Creative Advisor voor de onvergelijkbare Abbey Road Studios, leidt hij de veelgeprezen Apple Music 1's "Deep Hidden Meaning Radio with Nile Rodgers" en is hij mede-oprichter en voorzitter van de We Are Family Foundation sinds 2002. Zijn onvergetelijke live-optredens met CHIC zijn opgenomen in "festival best performances" op zowel Glastonbury als Coachella, resulterend in een BBC Music Awards-nominatie voor "Best Live Performance", en de LA Times verklaarde: "Nile Rodgers-invloed strekt zich overal uit Coachella, stralend het geluid van een betere toekomst". 

Nile's werk in de CHIC Organization en zijn producties voor artiesten als David Bowie, Diana Ross en Madonna hebben wereldwijd meer dan 500 miljoen albums en 75 miljoen singles verkocht, terwijl zijn toonaangevende samenwerkingen met Daft Punk, Avicii, Keith Urban, Disclosure, Sam Smith en Lady Gaga weerspiegelt de voorhoede van de hedendaagse muziek.

Nile Rodgers en Bernard Edwards

31 oktober 1952, North Carolina - 16 april 1996 een Amerikaanse bassist, zanger, songwriter en producer, vooral bekend van zijn werk met gitarist Nile Rodgers in de discomuziek, met wie hij mede-oprichter van de band Chic was.

Zeggen dat ervaren muzikanten en productieduo Nile Rodgers en Bernard Edwards invloedrijk waren bij het vormgeven van het geluid van populaire muziek, zou een understatement zijn. Door hun werk, beginnend met de oprichting van de RNB/Funk-band Chic en de release van hun debuutalbum, tot hun productiewerk voor andere artiesten, zou het paar de muziek van een tijdperk definiëren en tegelijkertijd de basis leggen voor het geluid van hedendaagse muziek. De samenwerkingen van Nile en Bernard met andere artiesten zouden verder gaan dan alleen het huren van een sessie, het zou een totale onderdompeling in de wereld van deze artiesten vereisen, aangezien het duo ernaar zou streven hun artistieke ontwikkeling te stimuleren.